Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται όλα τα συνέδρια στα οποία έχει συμμετέχει το LSC.
26 Aπριλίου 2024
Social Innovations for Sustainable Regional Development, Klaipeda University (2024) Σταύρος Πάρλαλης, Νάταλη Λοιζίδου Ιερείδου, Αλέξανδρος Αργυριάδης, Λουίζα Ιωαννίδου, Κούλλα Ερωτοκρίτου και Γιάννης Δημητρακόπουλος, Παρουσίαση με τίτλο «Πολιτικές Δημόσιας Υγείας μέσω της χρήσης προσομοιωτή οδήγησης: η περίπτωση του στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Οι κοινότητες σήμερα αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, από φυσικές απειλές όπως το έγκλημα, η βία και οι φυσικές καταστροφές έως ψηφιακούς κινδύνους όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η κλοπή ταυτότητας. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είναι ζωτικής σημασίας οι ολιστικές προσεγγίσεις που δίνουν προτεραιότητα στην εμπλοκή της κοινότητας, στην κατανομή των πόρων και στις προληπτικές στρατηγικές μετριασμού των κινδύνων. Μέσω της παρουσίασής μας εστιάσαμε στο πώς η δημιουργία του LSC θα μπορούσε να ενισχύσει νέες ερευνητικές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς γύρω από την ασφαλή κινητικότητα και να προωθήσει τη δημόσια υγεία γενικότερα.
To Laboratory of Safety in the Community (LSC) του Πανεπιστημίου Frederick πραγματοποίησς την πρώτη του παρουσίαση στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές – #ICTR2023, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), στο Ηράκλειο της Κρήτης, μεταξύ 20-22 Σεπτεμβρίου 2023, με κεντρικό θέμα: «Καθαρές και Προσβάσιμες σε όλους Πολυτροπικές Μεταφορές». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Δήμου Ηρακλείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και παρακολούθησαν τις εργασίες του περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Laboratory of Safety in the Community (LSC) του Πανεπιστημίου Frederick εκπροσωπήθηκε από τον Συντονιστή του Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ Σταύρο Κ. Πάρλαλη, ο οποίο συμμετείχε με εισήγηση με τίτλο «Juvenile offenders of traffic law in Cyprus. Current situation and interventions». Η εισήγηση αποτέλεσε μέρος του συμποσίου που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Πιο συγκεκριμένα, η Δ/ντριά του Εργαστηρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Παπαδακάκη, απηύθυνε χαιρετισμό κατά τον οποίο υπογράμμισε τη σημασία αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης για την οδική ασφάλεια τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ άλλων το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας με τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Ιωάννης Ελ. Χλιαουτάκης συντόνισε στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο την παραβατικότητα ανηλίκων σε ζητήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (#ΚΟΚ), στο οποίο συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας και στην αναμόρφωση των ανήλικων παραβατών. Μεταξύ των προσκεκλημένων εισηγητών ήταν ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου κ. Στέλιος Καρακούδης, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γερονυμάκης Γεώργιος, καθώς και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης κ. Μιχελάκης Ελευθέριος, Επιπρόσθετα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick University Δρ Σταύρος Κ. Πάρλαλης, παρουσίασε την εμπειρία της Κύπρου και έθεσε τις βάσεις για τη συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και Κύπρου σε ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης μέσω των δύο Πανεπιστημίων. Τέλος, στο στρογγυλό τραπέζι παρουσιάστηκαν από την υποψήφια διδάκτωρ του ΕΛΜΕΠΑ κ. Σταυρούλα Λιόλιου στατιστικά στοιχεία που συστηματικά συλλέγει και αναλύει το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας κατά τα τελευταία 4 έτη, στο πλαίσιο προγράμματος παρέμβασης που προσφέρει σε ανήλικους παραβάτες του ΚΟΚ στο πλαίσιο των αναμορφωτικών μέτρων και μέσω επίσημης συνεργασίας με την Εισαγγελία Ανηλίκων Ηρακλείου.
Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία (2022) Ανδρέας Χριστοδούλου, Ιωάννα Γεωργίου & Δρ. Σταύρος Κ. Πάρλαλης, Εισήγηση με τίτλο «Η θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Κύπρο ως μέτρο αποφυγής της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού», 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, «Κοινωνίες και Κοινωνιολογίες στον 21ο αιώνα», Αθήνα, 13 – 15 Οκτωβρίου 2022.